Do’s & Don’ts Werkgevers

If you don’t have time to do it right
when will you have time to do it over?

CONTACT

Chronische stress is een keuze

Kortdurende stress is functioneel
Langdurige stress is giftig
Chronische stress is een keuze

De werkgever heeft een belangrijke rol bij die keuze
door het tijdig signaleren van te veel stress bij zijn medewerker(s) en het faciliteren van een adequate behandeling

Happy Brain® Clinics do's

Do’s

Werkgevers en managers hebben veel invloed op stressgerelateerd verzuim, door op individueel medewerkers-niveau de juiste dingen te doen.
Hieronder staan enkele tips die de verzuimcijfers fors kunnen verlagen.

 • Tijdig signaleren
  70-80% van de medewerkers met een burnout zag de burnout zelf niet aankomen en werd er voor hun gevoel door overvallen. De verklaring hiervoor is simpel: het deel van je hersenen dat nodig is om zelfreflectie toe te passen en rationeel te kunnen denken, raakt bij te veel stress als eerste beschadigd.
  De omgeving is meestal niet verrast door de burnout. Leidinggevende en directe collega’s hebben dan ook belangrijke rol hebben bij het tijdig signaleren van teveel stress bij collega’s. Verschijnselen van te veel stress zijn:
  • regelmatig een extra verlofdag opnemen om ‘bij te komen’
  • van weekend naar weekend leven
  • na vrije dagen nog niet uitgerust zijn
  • korter lontje dan gebruikelijk
  • meer chaotisch
  • concentratie- en geheugenvermindering
  • meer moeite hebben met besluiten nemen
  • minder voor rede vatbaar
  • emotioneel zonder duidelijke aanleiding
 • Stressfactoren-test
  Wanneer een medewerker teveel stress lijkt te hebben, kan door ons een stress-test worden afgenomen die inzicht geeft in de mate van stress. In tegenstelling tot andere stress-testen meet onze test géén symptomen, want die treden pas op als iemand al stress heeft. Bovendien zeggen symptomen niets over de oorzaak van de stress. Onze gevalideerde test brengt de factoren in kaart die voor iemand stressvol (kunnen) zijn.
 • Preventie
  Op basis van de stressfactoren-test kan ook een indicatie worden gegeven hoe groot het risico is dat de medewerker binnen een jaar uit gaat vallen. Door gerichte behandeling op de stressfactoren kan uitval worden voorkomen.
Happy Brain® Clinics don'ts

Don’ts

Steeds vaker wordt de oorzaak van stress en burnout gezocht bij de organisatie, maar er is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor deze aanname. Er zijn echter wel punten te noemen die beter vermeden kunnen worden.

 • Stress als excuus gebruiken voor fysieke klachten
  Vooral bij vrouwen wordt soms een fysieke oorzaak gemist omdat de klachten worden gezien als ‘te veel stress’. Happy Brain® Clinics maakt gebruik van een wetenschappelijke test om vast te stellen of er sprake is van stress. Wij behandelen stress en burnout, en geen fysieke aandoeningen.
 • Weken of maanden wachten met de behandeling
  Wachten vertraagt het herstelproces fors, en medewerkers voelen zich vaak in de steek gelaten als hun leidinggevende niets laat horen. Meestal wil een medewerker met stress maar één ding: zo snel mogelijk weer beter voelen. Bovendien is langdurige stress is uitermate giftig voor hersenen en lijf en kan het ernstige schade veroorzaken, zoals hart- en vaatziekte en een verhoogd risico op kanker.
 • Coaching of praatsessies aanbieden
  Praten en coaching is niet effectief en werkt soms averechts. Het doet een beroep op dat deel van de hersenen dat bij een burnout is beschadigd.
 • Re-integratie onnodig uitstellen
  Hoe langer een medewerker verzuimt, hoe hoger de drempel wordt om weer terug te keren. Daar heeft niemand baat bij.
 • Discontinuïteit in de begeleiding
  Door wisseling van bedrijfsartsen, verzuimcoördinatoren en/of leidinggevenden kan de begeleiding van een zieke medewerker versnippert raken. Hierdoor kan de medewerker uit zicht verdwijnen en steeds verder afglijden.

Wil je meer weten over de stressfactoren-test?
Of wil je meer weten over de do’s & don’ts?

Neem dan contact met ons op.

CONTACT

Dit zeggen onze klanten

“Alle medewerkers die jullie hebben behandeld, zijn in korte tijd weer aan het werk gegaan. Dat had ik nooit verwacht.”

Joost, bedrijfsarts

“De manager stond in de overleef-modus, maar na 2 weken kon hij alweer helder denken. Zijn creativiteit is weer helemaal terug.”

Mark, CEO multinational

“Hebben jullie wel in de gaten hoe bijzonder het is wat jullie doen bij Happy Brain® Clinics?”

André, eigenaar bouwbedrijf

“De medewerker heeft 14 jaar veelvuldig verzuimd. Na één behandeling bij jullie heeft zij ontslag genomen zonder vaststellingsovereenkomst of uitzicht op ander werk. En dat heeft vooral haarzelf enorm opgelucht.”

Brigit, HR manager

Waar ben jij mee geholpen?

Neem contact met mij op over: 

Burnout Risico-scan team/afdeling/organisatieBerekening kostenbesparing stressgerelateerd verzuimInformatie programma 'Burnout preventie'Informatie programma 'Burnout Cure'Informatie programma 'Reboot'Informatie 'Veerkrachtanalyse'
Voorlichting/educatieExecutive programma bestuurdersOpleiding Register Stress-interventie ExpertIk wil graag dat je contact met mij opneemt

BEDRIJFSGEGEVENS