Feiten en fabels

The proven way from stress
to happiness

CONTACT

Neurowetenschap is één van de snelst groeiende wetenschappen. De kennis die daarbij naar boven komt, is vaak spectaculair en zeer relevant voor organisaties.
Happy Brain® Clinics heeft deze kennis vertaald in een nieuwe, effectieve aanpak voor stress- en burnout. Onderstaande feiten en fabels zijn leidend geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe aanpak.

De genoemde feiten zijn wetenschappelijk bewezen. De bronnen daarvoor vind je onderaan deze pagina. De fabels horen wij van onze klanten en lezen we soms ook in (vak)literatuur.

Happy Brain® Clinics feiten

Feiten

Feit 1.  70-80% van de mensen met een burnout zag het niet aankomen
Juist dat deel van de hersenen dat nodig is om een burnout bij jezelf te zien aankomen, raakt als eerste beschadigd door de hoge productie van stresshormonen. Vaak ziet de omgeving de burnout wel aankomen. Daarom hebben collega’s en leidinggevenden een belangrijke rol bij het signaleren van teveel stress bij medewerkers.

Feit 2. Neuroplasticiteit is van alle leeftijden
Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om nieuwe neurale circuits aan te leggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij leren of een nieuw inzicht opdoen. Er kunnen honderden nieuwe verbindingen per seconde worden aangelegd. Neurale circuits die niet worden gebruikt, verdwijnen weer. Hersenen blijven een leven lang plastisch en zijn altijd in staat om nieuwe circuits aan te leggen. Uit onderzoek blijkt dat juist het oudere brein makkelijker leert in situaties waarbij contextueel denken een belangrijk element is.

Feit 3. Geen onderscheid tussen echt of ingebeeld
De hersenen kunnen geen onderscheid maken tussen iets dat je echt meemaakt of iets dat je je inbeeldt. In beide gevallen is de reactie in het lichaam en hersenen gelijk. Bijvoorbeeld als je denkt dat er een inbreker binnenkomt, vertoont het lichaam een sterke stress-reactie. Dit fysiologische verschijnsel kan ook positief worden ingezet; inbeelden dat je in een mooie omgeving aan het wandelen bent, brengt rust en ontspanning in hersenen en lichaam.

Feit 4. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress 
Mannen en vrouwen zijn verschillend en reageren fysiek en mentaal anders op stress. Ook de meest effectieve manier van ontspannen is voor vrouwen anders dan voor mannen.

Feit 5. Stress en verhoogde hersengolven gaan hand in hand
Hersengolven brengen chemische processen in het lichaam op gang. Bij stress worden in de hersenen high-beta golven gemeten, en die zorgen voor de aanmaak van stresshormonen. Het is onmogelijk om stresshormonen aan te maken als je ontspannen bent (alfa-golven) of slaapt (delta-golven).

Feit 6.  95% van het gedrag komt uit het onbewuste
Slechts een klein deel van ons gedrag wordt aangestuurd door onze ratio. Het overgrote deel komt uit het onbewuste deel van de hersenen. De veranderingen die bij stressgerelateerde klachten nodig zijn, zitten in het onbewuste deel. Als de oplossing voor de klachten in de ratio had gelegen, had iemand die oplossing allang zelf bedacht!

Feit 7. Alles wat je meemaakt, wordt opgeslagen in het onbewuste
Het onbewuste kan 1.000.000 x meer gegevens verwerken dan het rationele deel van de hersenen. En juist de opgeslagen herinneringen in het onbewuste kunnen een grote trigger zijn voor stress. Het onbewuste opruimen en daardoor de reactie op stress veranderen, is daarom uitermate effectief.

Happy Brain® Clinics fabels

Fabels

Fabel 1. Praten en coaching helpt
Chronische stress beschadigt de hersenen, en de neo-cortex raakt als eerste beschadigd. De neo-cortex is het deel van de hersenen waar de cognitieve functies zetelen, zoals logisch nadenken en zelfreflectie kunnen toepassen. Met praten wordt een beroep gedaan op die cognitieve functies. Dat is niet effectief en werkt soms zelfs averechts. 

Fabel 2. Veranderingen kosten tijd
Gedragsveranderingen die vanuit de ratio worden ingezet, kosten inderdaad veel tijd en doorzettingsvermogen voordat zij effect hebben. Veranderingen die in het onbewuste deel van de hersenen plaats vinden, kosten daarentegen weinig tijd omdat daarbij de ‘automatische piloot’ wordt veranderd.

Fabel 3. Je moet ‘leren omgaan’ met stress
‘Leren omgaan’ met stress is niet effectief. Het onbewuste opruimen en daardoor de fysieke en neurofysiologische negatieve stress-spiraal doorbreken, is wel effectief.

Fabel 4. Je herstelt nooit meer helemaal
Niets is minder waar! Hoe groot de schade door stress ook is, het is altijd omkeerbaar. Het herstellend vermogen van hersenen en lijf is bijzonder groot. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hersenen na het herstel juist beter kunnen gaan functioneren.

Fabel 5. Burnout heeft tijd nodig en duurt 9 maanden
Burnout hoeft geen 9 maanden te duren. 2 maanden kan ook, zonder dat het negatieve gevolgen heeft of er een terugval plaats vindt. Een snelle genezing verdient zelfs sterk de voorkeur omdat er tijdens een stressvolle periode een significant verhoogde kans bestaat op het ontwikkelen van ernstige ziekten, zoals depressie, hart- en vaatziekten en kanker.

Fabel 6. Je moet wennen aan het idee dat je een burnout hebt
De burnoutrichtlijn van de bedrijfs- en huisartsen stelt dat de eerste weken gebruikt moeten worden om te accepteren dat je een burnout hebt. Onze ervaring is dat het wennen niets toevoegt. Sterker nog, de groef waar iemand in zit, wordt alleen maar dieper want malende gedachten laten zich – zonder adequate behandeling – moeilijk stoppen. Met nog meer stress dan nodig is tot gevolg.

Fabel 7. Het helpt om de eerste drie maanden geen contact met de werknemer te hebben
Burnout is altijd een combinatie van factoren: werk, privé, persoonlijkheidskenmerken en onbewuste processen. Werknemers die weinig contact hebben met hun leidinggevende, voelen zich meestal aan hun lot overgelaten, en dat helpt het herstelproces niet.

Waar ben jij mee geholpen?

Neem contact met mij op over: 

Burnout Risico-scan team/afdeling/organisatieBerekening kostenbesparing stressgerelateerd verzuimInformatie programma 'Burnout preventie'Informatie programma 'Burnout Cure'Informatie programma 'Reboot'Informatie 'Veerkrachtanalyse'
Voorlichting/educatieExecutive programma bestuurdersOpleiding Register Stress-interventie ExpertIk wil graag dat je contact met mij opneemt

BEDRIJFSGEGEVENS